Ronigate ja sosialismi – mitä tästä opimme?

Arvo- nen/tongate sai arvoisensa ratkaisun. Helsingin Kokoomus poisti ehdokaslistoilta harkitsemattomiin somekommentteihin sortuneen Roni Arvosen. Vanhempina meistä moni on tainnut joutua ojentamaan lapsia, jos heiltä on lipsahtanut vammainen haukkumasanana. Aikuisia kuntavaaliehdokkaita ei pitäisi joutua moisesta ojentamaan. Koko episodi oli lähinnä nolo.

Ronille sanoisin: älä tästä masennu, nuoruuden innostuksessa tapahtuu ylilyöntejä. Ota opiksi, mene eteenpäin ja palaa seuraavalla kerralla harkitsevampana takaisin. Tsemppiä!

Viimeisin twiitti sosialismin luonteesta sai kyllä yleisesti pohtimaan poliittisten ideologioiden merkitystä kuntapolitiikassa. Missä päätöksissä ideologioilla on merkitystä ja missä ne tulisi pitää pois keskustelusta? Kuntapäätökset ovat useinmiten arkisia ihmisten lähiympäristöön, harrastuksiin, liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyviä päätöksiä. Eihän niitä pidä koskaan katsella ideologisten silmälasien takaa. Oletan, että vasemmistolainenkin joskus palkkaa lapsenvahdin ja vie puolison ulos syömään. Vai onko tuo täysin no-go, koska ei voi periaatteen vuoksi ostaa yksityiseltä ruokahuollon tai varhaiskasvatuksen palveluja? Enpä usko.


Ylioppilaskuntavuosien jälkeen olen toiminut vain järjestöissä, jotka ovat linjanneet itsensä puoluepoliittisesti sitoutumattomiksi. Niille kaikille se on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi. En kuvittele tämän olevan kuntapäätöksenteossa lyhyellä aikavälillä mahdollista. Yhteisten asioiden hoito on tukevasti kanavoitu poliittisten puolueiden kautta tapahtuvaksi. Toivon silti, että koulujen siivouksesta päätettäessä ratkaisevaa on työn laatu ja hinta. Päätöksen pitää perustua luotettavaan, läpinäkyvään laskentaan ja tasapuoliseen laadulliseen arvioon. Puoluepoliittisilla ideologioilla ei pidä olla mitään tekemistä lattian kiillotuskoneen kuljettajan valinnan kanssa.